HABER BÜLTENİ

BİLGİ TALEBİ
ty.tuik.gov.tr

|

ALO 124
/tuikbilgi

|

/tuikbilgi

HABER BÜLTENİ

BİLGİ TALEBİ
ty.tuik.gov.tr

|

ALO 124
/tuikbilgi

|

/tuikbilgi

Bülteni Yazdır


İşgücü İstatistikleri, Mayıs 2021
İstatistiksel Tablolar
Raporlar

Bültene ait rapor bulunmamaktadır.

Metaveri
Amaç:

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 1988 yılından itibaren düzenli olarak uygulanmakta olan Hanehalkı İşgücü Anketi; istihdam edilenlerin iktisadi faaliyet, meslek (ya da tuttuğu iş), işteki durum ve çalışma süresi, işsizlerin ise; iş arama süresi ve aradıkları meslek (ya da iş) ve benzer özellikleri hakkında bilgi derlemek amacıyla uygulanmakta olup, ülkedeki işgücü piyasasının özellikleri hakkında bilgi veren (arz yönüyle) temel veri kaynağıdır.

Tanımlar:

Kurumsal olmayan nüfus: Üniversite yurtları, yetiştirme yurtları (yetimhane), huzurevi, özel nitelikteki hastane, hapishane, kışla vb. yerlerde ikamet edenler dışında kalan nüfustur.

Kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus: Kurumsal olmayan nüfus içerisindeki 15 ve daha yukarı yaştaki nüfustur.

İşgücü: İşgücü, ilgili referans dönemde ekonomik mal ve hizmetlerin üretimi için emek arzında bulunan veya bulunmak isteyen çalışma çağındaki nüfusu kapsar. İşgücünün belirlenmesinde, Birleşmiş Milletler Ulusal Hesap Sistemi’nde (SNA) üretim sınırına giren mal ve hizmetlerin üretimine katkı sağlayan faaliyetler esastır.
İşgücü, istihdamda olanlar ile işsizlerin toplamını ifade etmektedir.

İşgücüne katılma oranı: İşgücünün kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus içindeki oranıdır.

İstihdam: Aşağıda yer alan işbaşında olanlar ve işbaşında olmayanlar grubuna dahil olan kurumsal olmayan çalışma çağındaki tüm nüfus istihdam edilen nüfustur. 
  • İşbaşında olanlar: Yevmiyeli, ücretli, maaşlı, kendi hesabına, işveren ya da ücretsiz aile işçisi olarak referans dönemi içinde en az bir saat bir iktisadi faaliyette bulunan kişilerdir.
  • İşbaşında olmayanlar: Bir işi olan ancak referans haftası içinde çeşitli nedenlerle işinin başında olmayan ücretli, maaşlı, yevmiyeli, kendi hesabına, işveren ya da ücretsiz aile işçisi; işten uzak kalma nedenine göre işi ile bağlantısı devam ediyor ise istihdamda sayılmaktadır.
    Resmi tatil veya senelik izin, hastalık izni, çalışma saati düzenlemesi, işle ilgili eğitim veya yasal doğum izni nedeniyle referans haftasında işbaşında olmayan kişiler ek kritere ihtiyaç olmadan istihdamda alınmaktadır.
    Yasal doğum izni sonrasında çocuğunu büyütmek için işe ara veren (ebeveyn izni, çocuk bakımı için ücretsiz izin) ve bu nedenle referans haftasında işlerinin başında bulunmayan fertler, 3 ay ve daha kısa süre içinde işlerinin başına geri döneceklerse veya işten uzak kaldıkları süre zarfında işleriyle bağlantılı gelir elde etmeye devam ediyorlarsa istihdamda kabul edilmektedir.
    Sezon dışı dönem nedeniyle referans haftasında işlerinin başından olmayan sezon dışı dönemde görev ve sorumluluklarını yerine getiriyorlarsa istihdamda kabul edilmektedir.
    Diğer nedenlerle referans haftasında işlerinin başından olmayan kişiler 3 ay ve daha kısa süre içinde işlerinin başına geri döneceklerse istihdamda kabul edilmektedir.
Üretici kooperatifi üyeleri ile mesleki bilgilerini artırmak amacıyla (çırak, stajyer vb.) bir işletmede çalışanlar belirli bir menfaat (maaş, emekliliğe ilişkin sosyal sigorta prim ödemesi, cep harçlığı vb.) elde ediyorlarsa istihdamda kabul edilmektedir.

İstihdam Oranı: İstihdamın, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus içindeki oranıdır.

Kayıt Dışı İstihdam: Referans haftasında yaptığı işten dolayı herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmayanlardır.

Eksik İstihdam: Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından düzenlenen 16. Çalışma İstatistikçileri Konferansı’nda, mevcut eksik istihdam tanımı, yaşanan ölçüm zorlukları nedeniyle yeniden ele alınarak, eksik istihdam sorununu daha net ortaya koyabilecek “zamana bağlı eksik istihdam” ve “yetersiz istihdam” kavramlarına geçilmesine karar verilmiştir. Hanehalkı İşgücü Anketi soru kağıdında 2009 yılında bu doğrultuda gerekli düzenlemeler yapılmış olup, 2009 yılı Şubat dönemi sonuçlarından başlamak üzere, 2009 yılına kadar yayımlanan “eksik istihdam” kavramı yerine “zamana bağlı eksik istihdam” ve “yetersiz istihdam”a ilişkin bilgiler yayımlanmaktadır.

Zamana bağlı eksik istihdam: Referans haftasında istihdamda olan, esas işinde ve diğer işinde/işlerinde fiili olarak 40 saatten daha az süre çalışmış olup, daha fazla gelir elde etmek amacıyla daha fazla süre çalışmak istediğini belirten ve mümkün olduğu takdirde daha fazla çalışmaya başlayabilecek olan kişilerdir.

Yetersiz istihdam: Zamana bağlı eksik istihdam kapsamında yer almamak koşuluyla, referans haftasında istihdamda olan, son 4 hafta içinde mevcut işini değiştirmek için veya mevcut işine ek olarak bir iş aramış olan ve böyle bir iş bulduğu takdirde 2 hafta içinde çalışmaya başlayabilecek olan kişilerdir.

İşsiz: Referans dönemi içinde istihdam halinde olmayan kişilerden iş aramak için son dört hafta içinde aktif iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan kurumsal olmayan çalışma çağındaki tüm kişiler işsiz nüfusa dahildir.

Aktif iş arama kanalları şunlardır:
  • Doğrudan bir işverene başvurma
  • Eşe, dosta ricada bulunma                         
  • İŞKUR’a başvurma                                      
  • Özel istihdam ofislerine başvurma   
  • Gazete, dergi, internet aracılığıyla iş arama
  • Gazeteye iş ilanı verme veya cevaplama                                      
  • Online CV paylaşma veya güncelleme      
  • Sözlü ya da yazılı iş sınavına/mülakata girme        
  • Kendi işini kurmak için hazırlıklar yapma  
Ayrıca, üç ay içinde başlayabileceği bir iş bulmuş ya da kendi işini kurmuş ancak işe başlamak ya da işbaşı yapmak için çeşitli eksikliklerini tamamlamak amacıyla bekleyenlerde işsiz nüfus kapsamına dahildir.
 
İşsizlik Oranı: İşsiz nüfusun işgücü içindeki oranıdır.

İşgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergeler:
Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından düzenlenen 19. Çalışma İstatistikçileri Konferansında, mevcut işsizlik oranının tek başına işgücü piyasasını ölçmede yeterli olmaması gibi bir dizi nedenle alternatif göstergelere ihtiyaç duyulmuştur. Temel işgücü göstergelerine ek olarak tanımlanan alternatif işgücü göstergeleri; "zamana bağlı eksik istihdam", "potansiyel işgücü", "işsizlik" olarak tanımlanmıştır.
HİA soru kağıdında 2021 yılında bu doğrultuda gerekli düzenlemeler yapılmış olup 2021 yılı Ocak ayı sonuçlarında “işsizlik oranı (LU1), zamana bağlı eksik istihdam ile işsizliğin bütünleşik oranı (LU2), işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı (LU3) ve atıl işgücü oranı (LU4)" yayımlanmıştır.
 
Potansiyel işgücü: Referans haftasında ne istihdamda ne de işsiz olan çalışma çağındaki kişilerden; iş arayan fakat kısa süre içerisinde işbaşı yapabilecek durumda olmayanlarla, iş aramadığı halde çalışma isteği olan ve kısa süre içerisinde işbaşı yapabilecek durumda olan kişilerden oluşmaktadır.

Tamamlayıcı İşgücü Göstergelerine ilişkin Oranlar:
  • İşsizlik Oranı = [İşsiz/İşgücü]*100                                                                   
  • Zamana bağlı eksik istihdam ile işsizliğin bütünleşik oranı=[(Zamana bağlı eksik istihdamdaki kişiler + İşsizler)/İşgücü]*100                 
  • İşsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı=[(İşsiz+Potansiyel İşgücü)/(İşgücü+Potansiyel İşgücü)]*100           
  • Atıl İşgücü Oranı =[(Zamana Bağlı Eksik İstihdam +İşsiz+Potansiyel İşgücü)/(İşgücü+Potansiyel İşgücü)]*100
İşgücüne Dahil Olmayanlar:  İşsiz veya istihdamda bulunmayan, 15 ve daha yukarı yaşta kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfustur. İşgücüne dahil olmayanlar aşağıdaki gruplara ayrılmıştır:

[1] İş aramayıp çalışmaya hazır olanlar: Çeşitli nedenlerle bir iş aramayan, ancak 2 hafta içinde işbaşı yapmaya hazır olduğunu belirten kişilerdir. İki alt başlıkta ele alınmaktadır:     
            1.1  İş bulma ümidi olmayanlar: Daha önce iş aradığı halde bulamayan veya kendi vasıflarına uygun bir iş bulabileceğine inanmadığı için iş aramayan ancak işbaşı yapmaya hazır olduğunu belirten kişilerdir.
            1.2. Diğer: Mevsimlik çalışma, ev kadını olma, öğrencilik, irad sahibi olma, emeklilik ve çalışamaz halde olma gibi nedenlerle iş aramayıp ancak işbaşı yapmaya hazır olduğunu belirten kişilerdir.
[2] Mevsimlik çalışanlar: Mevsimlik çalışması nedeniyle iş aramayan ve iş başı yapmaya da hazır olmayan kişilerdir.
[3] Ev işleriyle meşgul: Kendi evinde ev işleriyle meşgul olması nedeniyle iş aramayan ve iş başı yapmaya da hazır olmayan kişilerdir.
[4] Eğitim/öğretim:  Bir öğrenim kurumuna devam etmesi nedeniyle iş aramayan ve iş başı yapmaya da hazır olmayan kişilerdir.
[5] Emekli: Bir sosyal güvenlik kuruluşundan emekli olduğu için iş aramayan ve işbaşı yapmaya da hazır olmayan kişilerdir.
[6] Çalışamaz halde: Bedensel özür, hastalık veya yaşlılık nedeniyle iş aramayan ve iş başı yapmaya da hazır olmayan kişilerdir.
[7] Diğer: Ailevi ve kişisel nedenler ve bunun dışındaki diğer nedenler ile iş aramayan ve iş başı yapmaya da  hazır olmayan kişilerdir.

Sınıflamalar:
Araştırmada, hem istihdam halinde olanlar, hem de referans döneminde çalışmadığı halde daha önce bir işte çalışmış olanlar ekonomik faaliyet, meslek, işteki durum ve eğitim durumuna göre sınıflandırılmaktadır.
 
Ekonomik faaliyetler: Tüm ekonomik faaliyetler (2009 yılına kadar) Avrupa Birliği’nde Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE Rev.1)’e göre dört rakamlı kodlanmıştır. Araştırma sonuçları Türkiye, kent ve kırsal yerler ayrımı için 9 veya 14 ana grup düzeyinde, bölgesel düzeyde ise 4 sektör ayrımında verilmektedir. Web sayfamızda ilgili konu başlığında “İstatistiksel Tablolar ve Dinamik Sorgulama” bölümündeki tablolar, aşağıda yer alan 9 grup ayrımında verilmiştir. Bunun yanı sıra veri tabanında ve yıllık yayınlarda 2004 yılından itibaren 14 grup ayrımında da sonuçlar yer almaktadır.
 
A, B    Tarım, ormancılık, avcılık ve balıkçılık
C         Madencilik ve taş ocakçılığı
D         İmalat sanayii
E         Elektrik, gaz ve su
F         İnşaat ve bayındırlık işleri
G, H    Toptan ve perakende ticaret, lokanta ve oteller
I          Ulaştırma, haberleşme ve depolama
J, K     Mali kurumlar, sigorta, taşınmaz mallara ait işler ve kurumları, yardımcı iş hizmetleri
L-Q     Toplum hizmetleri, sosyal ve kişisel hizmetler

İktisadi faaliyetlerin kodlamasında 2009 yılında “Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE)”, Revize 1 ve Revize 2 bir arada kullanılmış, 2010 yılından itibaren ise Revize 2’nin kullanımına geçilmiştir. 2010 yılı Ocak döneminden itibaren, iktisadi faaliyetlerin NACE Revize 2’ye göre yayımlanmasına başlanmış, önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırılabilirliği temin etmek açısından, 2009 yılı sonuçları Revize 2’ye göre de yayımlanmıştır.
 
A         Tarım, ormancılık, ve balıkçılık 
B         Madencilik ve taş ocakçılığı
C         İmalat
D-E      Elektrik, gaz, buhar, su ve kanalizasyon
F         İnşaat
G        Toptan ve perakende ticaret
H        Ulaştırma ve depolama
I         Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri
J        Bilgi ve iletişim
K        Finans ve sigorta faaliyetleri
L        Gayrimenkul faaliyetleri
M       Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler
N        İdari ve destek hizmet faaliyetleri
O        Kamu yönetimi ve savunma
P        Eğitim
Q        İnsan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri
R        Kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor 
S-U     Diğer toplumsal hizmetler
 
Meslek: 2012 yılına kadar tüm meslekler Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması (ISCO,88) uygun olarak dört rakamlı kodlanmış ve sonuçlar 9 ana grup düzeyinde verilmiştir.
 
1    Kanun yapıcılar, üst düzey yöneticiler ve müdürler
2    Profesyonel meslek mensupları
3    Yardımcı profesyonel meslek mensupları
4    Büro ve müşteri hizmetlerinde çalışan elemanlar
5    Hizmet ve satış elemanları
6    Nitelikli tarım, hayvancılık, avcılık, ormancılık ve su ürünleri çalışanları
7    Sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar
8    Tesis ve makine operatörleri ve montajcılar
9    Nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar
 
Meslek kodlamasında 2012 yılında “Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması” ISCO 88 ve ISCO 08 bir arada kullanılmış, 2013 yılından itibaren ise ISCO 08’in kullanımına geçilmiştir. 2013 yılı Ocak döneminden itibaren, meslek sınıflaması ISCO 08’e göre yayımlanmasına başlanmış, önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırılabilirliği temin etmek açısından, 2012 yılı sonuçları ISCO 08’e göre de yayımlanmıştır.
 
1    Yöneticiler 
2    Profesyonel meslek mensupları
3    Teknisyenler, teknikerler ve yardımcı profesyonel meslek mensupları
4    Büro ve müşteri hizmetlerinde çalışan elemanlar
5    Hizmet ve satış elemanları
6    Nitelikli tarım, hayvancılık, avcılık, ormancılık ve su ürünleri çalışanları
7    Sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar
8    Tesis ve makine operatörleri ve montajcılar
9    Nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar
 
İşteki durum: İstihdam edilen ve daha önce bir işte çalışmış olanlar, Uluslararası İşteki Durum Sınıflamasına (ICSE,1993) uygun olarak sınıflandırılmakta ve yayımlanmaktadır.
 
1    Ücretli veya maaşlı
2    İşveren
3    Kendi hesabına
4    Ücretsiz aile işçisi
 
Eğitim durumu: 6 ve yukarı yaştaki tüm fertlerin eğitim durumları hakkındaki bilgiler Uluslararası Standart Eğitim Sınıflamasına (ISCED, 2011) uygun olarak sınıflandırılmıştır.
 
  Okuryazar olmayanlar
2   Lise altı eğitimliler
  • Okuma yazma bilip, bir okul bitirmeyenler
  • İlkokul
  • İlköğretim
  • Ortaokul veya mesleki ortaokul
3   Lise ve dengi meslek okulu mezunu
  • Genel lise
  • Mesleki veya teknik lise
4   Yükseköğretim
  • Yüksekokul
  • Üniversite
  • Master ve doktora
Uluslararası ve bölgesel yönerge: Uygulanmaya başlandığı tarihten itibaren, tanım ve kavramlar açısından uluslararası standartların takip edildiği Hanehalkı İşgücü Anketlerinde, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (EUROSTAT)’nin norm ve standartları uygulanmaktadır. 

Kapsanan kişiler: Ankette, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan hanelerde ikamet eden tüm kişiler kapsanmaktadır. Kurumsal nüfus kapsamındaki okul, yurt, çocuk yuvası, huzurevi, hastane ve hapishanede bulunanlar ile kışla ve ordu evlerinde ikamet edenler ise kapsanmamaktadır.

Coğrafi kapsam: Türkiye genelindeki tüm yerleşim yerleri örnek seçimi için kapsama dahil edilmiştir.

 

Örnekleme yöntemi Hanehalkı İşgücü Araştırmasında iki aşamalı, tabakalı küme örneklemesi yöntemi kullanılmıştır. Ardışık iki dönem arası ve ardışık iki yılın aynı dönemlerinde adres bazında %50 çakışma sağlayacak şekilde rotasyon kalıbı oluşturulmuş ve her dönemde 8 alt örnek kullanılmıştır. Çalışmanın tasarımında her dönemde uygulama yapılacak örneklem genişliği haftalara eşit olarak dağıtılmıştır. Örnek hacminin belirlenmesi aşamasında 2020 yılından itibaren, Eurostat'ın 2019/2240 numaralı Uygulama Tüzüğünün gerekliliklerini sağlamak ve ilgili aya ilişkin bağımsız temel işgücü göstergelerinin üretilebilmesi için örneklem tasarımı güncellenmiştir. Çalışmanın dönemsel olarak tahmin boyutu Türkiye toplamı, yıllık olarak ise İBBS Düzey 2’ dir. 

AğırlıklandırmaÖrnekleme sonucu elde edilen veri setinden kitleyi temsil edecek değerlere ulaşabilmek için ağırlıklandırma işlemi gerçekleştirilir. Hanehalkı İşgücü Araştırması’nda nihai ağırlıklara ulaşırken seçim kriterine bağlı olarak tasarım ağırlıkları hesaplanmakta; cevapsızlık düzeltmesi ve dışsal dağılım kontrolleri yapılmaktadır. Ağırlıklandırmada dışsal kontrol olarak yaş grubu x cinsiyet, İBBS Düzey 3 (81 İl), İBBS Düzey 2 (26 Bölge) x kır-kent ve hanehalkı büyüklüğü bilgileri esas alınmaktadır.

2023 yılı Şubat ayında yaşanan deprem felaketi nedeniyle anket uygulaması gerçekleştirilemeyen iller (Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya ve Osmaniye) için İBBS Düzey 2 x kır-kent bazında birleştirmeye gidilmiş, cevapsızlık düzeltmesi ve dışsal dağılım kontrolleri buna göre yapılmıştır. Yapılan yöntemsel değişiklik bu illerden veri alınamaması nedeniyle geçici bir süreliğine uygulanmaktadır.
 

Veri kaynakları: Veriler, belirlenen örnekleme yöntemine göre seçilen hanehalklarından derlenmektedir. Hanehalkı İşgücü Anketlerinde kullanılan istatistiki birim “hanehalkları”dır. Hanehalkında bulunan tüm fertlere ilişkin demografik bilgiler (yaş, cinsiyet, eğitim durumu, hanehalkı reisine yakınlık) alınmaktadır. İşgücü durumunun tespitine yönelik sorular ise 15 ve daha yukarı yaştaki fertlere sorulmaktadır.

Veri toplama şekli: Veri toplama yöntemi olarak 2020 yılına kadar Bilgisayar Destekli Kişisel Görüşme Yöntemi (CAPI) uygulanmış olup 2020 yılı ve sonrasında hem Bilgisayar Destekli Kişisel Görüşme Yöntemi (CAPI) hem de Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi (CATI) yönteminıin birlikte kullanıldığı karma veri toplama yöntemi uygulanmaktadır.

Bu haber bülteni kapsamında üretilen istatistikler için cari yıl içerisinde gerçekleştirilecek revizyonlara ilişkin bilgi formuna aşağıdaki linkten ulaşılabilir. 

Revizyon Bilgi Formu

Metodolojik Doküman






 
Mevsimsel Düzeltme: Mevsim ve takvimden kaynaklanan etkiler, geçici nitelikte olduklarından, verinin genel eğiliminin gözlemlenmesini engellemektedirler. Bu nedenle, kısa dönemli göstergelerdeki mevsimsel yapının belirlenmesi; ardışık dönemler arasında güvenilir karşılaştırmalar yapmak için son derece önemli rol oynar.

Kullanılan Yöntem: İşgücü İstatistiklerinin mevsim etkilerinden arındırılması TRAMO-SEATS (Gomez ve Maravall, 1996) yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemin uygulanmasında Almanya Merkez Bankası ve Avrupa Birliği İstatistik Ofisi işbirliği ile Belçika Merkez Bankası tarafından Avrupa İstatistik Sistemi yönergeleri doğrultusunda geliştirilmiş olan JDemetra+ 2.2.2 yazılımı kullanılmaktadır.
 
Mevsimsel Düzeltme Süreci: İşgücü İstatistiklerinin mevsimsel düzeltme süreci, her yılın sonunda bir sonraki yılın model spesifikasyonlarının belirlenmesi ile başlamaktadır. Mevsim ve/veya takvim etkilerinden arındırma işlemi için belirlenen bu model yapısı yıl boyunca sabit tutulmaktadır. Yıl sonunda ise bir önceki yıla benzer şekilde gelecek yılın ekonometrik model spesifikasyonları belirlenmektedir. Bu işlem her yıl döngüsel bir şekilde tekrarlanmaktadır.
Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) kapsamında yer alan serilerin büyük bölümünde mevsimsel etki bulunmaktadır. Çalışılan toplam fiili saat ile istihdam edilenlerden referans haftasında işbaşında olanlar hem takvim hem de mevsimsellikten arındırılmaktadır.
 
Doğrudan ya da Dolaylı Yaklaşım: Mevsim etkilerinden arındırılmış İşgücü İstatistikleri dolaylı yaklaşım kullanılarak üretilmektedir. Bu kapsamda ekonomik faaliyetlere göre istihdam ve işsiz serileri mevsimsellikten arındırıldıktan sonra toplam istihdam, işgücü ve işsizlik oranı serilerini elde etmek için hesaplama yapılmaktadır.

Revizyon Politikası: Mevsimsel düzeltme prosedürü, seriye yeni gözlemler eklendiğinde mevsimsel bileşenin yeniden tahmin edilmesi nedeniyle zaman içinde revizyonlara maruz kalmaktadır. Bu revizyonlar, cari yıl hariç son üç yıllık veriye uygulanmaktadır.

Yayımlama: Arındırılmış veri 3 farklı şekilde kamuoyu ile paylaşılabilmektedir.
  • Arındırılmamış veriden, takvim ve tatilden kaynaklanan etkiler arındırıldığında “takvim etkisinden arındırılmış” veri elde edilmektedir. Takvim etkisinden arındırılmış veriler, bir önceki yılın aynı ayına/dönemine göre yapılan kıyaslamalarda kullanılmalıdır.
  • Arındırılmamış veriden, mevsimsel etkilerden kaynaklanan hareketler arındırıldığında “mevsim etkilerinden arındırılmış” veri elde edilmektedir. Mevsim etkilerinden arındırılmış veriler, bir önceki aya/döneme göre yapılan kıyaslamalarda kullanılmalıdır.
  • Arındırılmamış veri, hem mevsim hem de takvim ve tatil etkilerinden arındırıldığında “mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış” veri elde edilmektedir. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriler, bir önceki aya/döneme göre yapılan kıyaslamalarda kullanılmalıdır.


Mevsim ve Takvim Etkilerinden Arındırma Metaveri Dokümanı

Mevsim ve Takvim Etkilerinden Arındırma Metaveri Tablosu

Takvim Etkileri Yöntem Dokümanı

Takvim Etkileri Regresörleri Dokümanı
 
Veri mevcudiyeti: Anket 1988 yılından itibaren uygulanmaktadır. 1989-1999 yılları arasında yılda iki kez (Nisan ve Ekim aylarının son haftası referans alınarak) uygulanan anket, 2000 yılından itibaren aylık olarak uygulanmaktadır.
Anket sonuçları 2000-2003 yılları arasında dönemsel (yılda 4 kez) olarak açıklanmış olup, 2005 yılı Ocak ayından itibaren hareketli üçer aylık dönem verileri esas alınmak suretiyle her ay yayımlanmaktadır. Bu seride ilgili üç aylık dönemin ağırlıkları, dönem ortası aya ilişkin nüfus projeksiyonları esas alınarak hesaplanmakta olup, ifade kolaylığı açısından tahminler de dönem ortası ay adıyla ifade edilmektedir. Bu kapsamda açıklanmakta olan, Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım ayı haber bültenleri, 2000 yılından itibaren yayınlanmakta olan dönemsel sonuçlarla tamamen karşılaştırılabilir niteliktedir. 2014 yılından itibaren yeni seriye başlanmış olup,  bu seri ile 2014 öncesi yayınlanan sonuçlar karşılaştırılabilir nitelikte değildir. Sürekli anket uygulaması ile birlikte, her dönemde ilgili ayların içinde kapsanan 13 hafta dikkate alınmaktadır.

Hanehalkı İşgücü Araştırması'nda 2021 Ocak ayından itibaren, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile eş zamanlı olarak; Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 19. Çalışma İstatistikçileri Konferansı (ICLS) kararlarına ve ilgili AB tüzüğüne uyum sağlamak amacıyla yeni düzenlemelere geçilmiştir. 19. ICLS ile birlikte işgücü piyasasındaki gelişmeleri daha iyi takip edebilmek amacıyla, istihdam ve işsizliğe ek olarak tamamlayıcı göstergeler tanımlanmıştır. AB İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayımlanmakta olan bu tamamlayıcı göstergelere bültende yer verilmeye başlanmıştır.
 
Üçer aylık hareketli ortalamalar olarak aylık yayımlanan işgücü istatistikleri, 2021 yılından itibaren bağımsız aylık tahminler olarak yayımlanmaya başlanmıştır.
 
Coğrafi ayrıntı: 1988-1999 yılları arasında anket sonuçları Türkiye, kent ve kır ayrımında yayınlanmıştır. 2000-2003 yılları arasındaki tahminler üçer aylık dönemlerde Türkiye, kent ve kır, yıllık olarak; Türkiye, kent, kır, yedi coğrafi bölge (toplam, kent, kır) ve seçilmiş dokuz il merkezi (Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Samsun) için verilmiştir. 2005-2013 yılları arasında dönemsel sonuçlar yine Türkiye, kent ve kır ayrımında; yıllık sonuçlar ise İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması 1. Düzey’e göre kent ve kır ayrımında, 2. Düzey’e göre ise toplam bazda verilmiştir. 2014 yılından itibaren ise sürekli anket uygulamasına geçilmesi ile birlikte dönemsel sonuçlar Türkiye bazında; yıllık sonuçlar ise Türkiye, İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması 1. Düzey ve 2. Düzey’e göre verilmektedir.

 Veri yayınlama zamanı: Anket sonuçları ilgili ayı takip eden 40. gün, her ayın 10'unda  (10'unun hafta sonuna denk gelmesi durumunda takip eden ilk iş günü) saat 10.00'da haber bülteni kamuoyuna duyurulmakta ve aynı anda web sayfasında da Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanmaktadır.
 
Online yada veri tabanı: Hanehalkı İşgücü Anketi veri tabanı 1988'den beri zaman serisi verileri içermektedir. Web sayfamızda ilgili konu altında “İstatistiksel Tablolar ve Dinamik Sorgulama” başlığında yer alan “Dinamik Sorgulama” bölümünde; “1988 ve Ocak 2014 dönemi” ile “Şubat 2014 ve sonrası” adlı iki farklı veri tabanından zaman serilerine ve ayrıntılı tablolara ulaşmak mümkündür. 2014 yılından sonraki veriler Merkezi Dağıtım Sistemi (MEDAS) ile sunulmaktadır.
  tuikbilgi